torsdag 9. desember 2010

Send VOKSEN til 2077 - et ransforebyggende tiltak


Send VOKSEN til 2077 Slik kan en oppskrift på fremtidens betalingsmåte på bussen se ut. Og spør du meg er det helt klart på tide og ikke minst fullt mulig. Nyheten om at nok en bussjåfør i Tromsø er blitt ranet setter spor. Det kommer svært nær på meg som har kjørt milevis med rutebuss. Men mest av alt håper jeg at den aktuelle sjåføren kommer seg bak rattet igjen. Vi har ingen å miste.
Først av alt vil jeg at som politiker bør man ha ting på en armlengdes avstand og tenke objektivt. Jeg skal prøve å holde denne objektiviteten gjennom dette innlegget, men tanken på at den neste kan være meg eller en av mine nære kolleger og venner vil prege vinklingen. Jeg beklager dette.
I tidenes morgen var den bankene som var det store målet, men stadig bedre sikkerhetsrutiner har gjort at bankene er mer eller mindre forskånet for ran. Ranerne gikk så over til bensinstasjoner og butikker. Disse begynner også å få gode sikringstiltak med safer og automatiske myntvekslere som ikke lar seg manipulere. Nå er turen kommet til bussene. Da er det på tide med sikkerhetstiltak også her. Og for å si det enkelt: Busser uten kontanter blir ikke ranet. Det er altså på tide å fjerne kontantene. Og det er fullt mulig. Det er et paradoks at bankene har kuttet ut kontantene, mens bussene fortsatt kjører rundt med penger.
I dagens samfunn har de aller fleste en mobiltelefon. Med en god sms-tjeneste er det mulig å betale billetten med telefonen. Det er mange løsninger på dette, svenskene har en de vil bort fra på grunn av økt sniking. Det trenger vi ikke å få her. Telenor og Netcom ivrer etter å innføre sine løsninger, det er løsbart.
Tromskortet er en bra løsning for betaling av billetter. For det første går det fort å laste bussen, det er kontantfritt (med unntak av ladingen) og ikke minst så gir det rabatt på 25% for voksne og opptil 50% på lengre avstander for ungdom under 30 år. Teknologien burde kunne tillate å lade disse på internett eller via en sms-tjeneste for få fjerne kontantene på bussene. Eller hva med å lade kortet i en minibank slik man kan med kontantkortene til mobiltelefonen?
Og sist men ikke minst: I 2011 der man til og med kan betale parkeringen med kort burde det være en selvfølge å kunne betale bussreisen med minibankkort eller kredittkort.
Alt i alt legger dette til rette for en kontantfri buss. For en sikrere hverdag til sjåførene, for en effektiv busshverdag med fokus på oppgaven: Å kjøre bussen, for en hverdag uten billettoppgjøret med store besparelser for busselskapene og en hverdag med flere muligheter for passasjerene. Jeg tror at dette alt i alt skaper en bedre og mer attraktiv bussreise både for passasjerer og sjåfører.
Ja. Det koster penger. Men det gjør også sykemeldte sjåfører, og rekruttering av nye sjåfører. Men en ting er klart: Å rette opp psyken til en voldsutsatt sjåfør kan ikke kjøpes for penger…

Ingen kommentarer: