torsdag 21. januar 2010

Ny runde. Nye muligheter


Året er 1859. Henry Dunant er på tur gjennom det vi i dag kjenner som Nord-Italia. Han har fått avslag på sin søknad om støtte til sine prosjekter i Algerie så nå er han på jakt etter Napoleon III for å anke avslaget. Napoleon var foruten keiser av Frankrike også hærfører for de franske styrkene i området. Styrkene var i kamp rundt byen Solferino og Dunant kom til området like etter slaget. På slagmarken lå 38.000 skadde, døende eller døde soldater og Dunant glemte helt sitt mål med reisen.

Han fikk med seg lokalbefolkningen og på kort tid organiserte de redningsarbeidet. De fikk de skadde samlet i lokale kirker og forsamlingshus og satte i gang med livreddende hjelp. Alle soldatene fikk hjelp, uavhengig av fargen på uniformen noe han fikk sterk kritikk for. I dag er nettopp denne evnen til å yte hjelp uten å ta del i konflikten et av Røde Kors sterkeste kort.

Etter sine opplevelser på slagmarken skrev Dunant sin bok: "Minner fra Solferino" som han sendte og delte ut til verdens ledere. Boken dannet grunnlag for verdens største humanitære organisasjon: Røde Kors.

Jeg må si denne mannen inspirerer meg, selv om mannen har vært død i 100 år. Mannen var 31 år gammel og utfordret verdens ledere for å få dannet det vi i dag kjenner som Røde Kors. Et navn de aller fleste av oss kjenner. Han yppet seg mot selveste Napoleon og endte opp med å utøve humanitær innsats lenge før ordet var kommet inn i ordbøkene.

I dag er organisasjonen verdensomspennende med 97 millioner frivillige i 186 land. Det vil si at vi er på plass stort sett uansett hvor i verden katastrofen skulle ramme. I dag jobber heltene blant annet på Haiti for å redde menneskeliv og etter hvert sørge for å bygge opp landet igjen. For å få dette til trenger de penger, masse penger.

Dette har JEG tenkt å gjøre noe med og jeg lurer på om jeg kan forvente å få hjelp til dette. I løpet av noen korte timer lørdag samlet vi inn 80.000,-. Nå vil jeg nå flere og jeg ønsker at vi skal få det til ved dør til dør aksjon førstkommende søndag. Det koster så lite og gir så mye.

Kan jeg regne med hjelp fra deg? Kan du ta deg en liten tur med den røde bøssen på søndag? Ta gjerne med familien og gjør dette til en felles innsats for familier som virkelig trenger hjelp. DU kommer til å gjøre en forskjell på å ta deg en liten tur i ditt eget nabolag eller en annen plass der vi har behov.

Meld deg som bøssebærer nå: trond.henningsen@gmail.com eller via facebook: http://www.facebook.com/Trondemann

Vi starter opp klokken 14:00. Ønsker du å gå tidligere? Ta kontakt så avtaler vi utdeling av bøsse og Røde Kors vest på et tidligere tidspunkt.

Les gjerne historien om Henri Dunant på wikipedia

Ingen kommentarer: